Taltidningen

Tidningen för dig med läsnedsättning

Alla som har en läsnedsättning har rätt att prenumerera på taltidningen. En läsnedsättning kan bero på flera saker. Synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna. Även rörelsehinder, neurologisk skada eller konvalescens efter sjukdom kan göra att en person har svårt att läsa tryckt text.

Med taltidningen får du hela papperstidningens innehåll uppläst. Du kan bläddra mellan de olika avsnitten i tidningen, hoppa artikel för artikel eller välja vilken sida du vill gå till utifrån en innehållsförteckning. Tidningen läses upp av en syntetisk röst.

Taltidningen innehåller allt som finns i papperstidningen, och tar runt sju timmar att lyssna på från pärm till pärm, om man inte bläddrar i den. För de läsare som inte kan hantera bläddringsfunktionen i spelaren finns taltidningen i en kort version, där de viktigaste artiklarna, ledare, insändare, lokalväder och familjesidorna finns med. Den korta versionen av taltidningen tar ungefär två timmar att lyssna på.

Hur kommer jag igång?

När du tecknat en prenumeration på taltidningen blir du uppringd av MTM och får information om de olika sätt du kan läsa taltidningen på. Tidningen kan läsas i Daisy-spelare, smarta mobiltelefoner, läsplatta eller på datorn. Du som väljer att låna en taltidningsspelare från MTM får ett hembesök av en instruktör som både installerar spelaren och visar dig hur du använder den. Inför hembesöket blir du uppringd av Taltidningshjälpen, och tillsammans bokar ni en lämplig tid för hembesöket. Under hembesöket kan även någon anhörig till dig delta, om du önskar detta. Under hembesöket bokar ni tillsammans in ett återbesök då du får möjlighet att repetera genomgången och öva på hur spelaren fungerar.

Taltidningen i mobiltelefon eller läsplatta

Om du har en smart mobiltelefon eller en läsplatta kan du läsa din taltidning i appen Legimus. Legimus är gratis att ladda ner och finns för Android-mobiler eller Iphone. Du som väljer att läsa din taltidning i appen Legimus får ett användarnamn och ett lösenord skickat till dig efter telefonsamtalet med MTM. För att läsa taltidningen i din mobiltelefon eller läsplatta, gör såhär:

  1. Hämta appen i App Store eller Google Play.
  2. Logga in i appen. Använd din e-postadress och det lösenord du fått som taltidningsprenumerant.
  3. Hämta din tidning.
  4. Börja lyssna!

Vad kostar taltidningen?

Taltidningen kostar lika mycket som en vanlig prenumeration. Är du redan idag fullbetalande prenumerant på tidningen får du 90 % i rabatt på taltidningen. Är det första gången du prenumererar på taltidningen erbjuder vi en provperiod på 3 månader för endast 50 kronor.

Prislista:

Autogiro – 159 kr/månad
12 månader – 1 908 kr
6 månader – 1 090 kr
3 månader – 623 kr

Beställ taltidningen

Vill du beställa en prenumeration på taltidningen eller veta mer? Kontakta Kundcenter eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Vanliga frågor

Vilka typer av spelare finns?keyboard_arrow_down

Du som väljer att låna en Daisyspelare att läsa taltidningen med behöver inte ha ett eget internetabonnemang, det är inbyggt i spelaren. Daisyspelaren liknar de spelare som många talboksläsare använder för att lyssna på böcker, och alla prenumeranter som har behov får låna en sådan av Myndigheten för tillgängliga medier.

Daisyspelaren finns i tre varianter: Stratus 12M, med en knappsats som på en telefon, Stratus 4M, med färre knappar i ett pilkors samt Stream 2 som är ett handburet alternativ. Spelarna är batteridrivna och har en batteritid på 10 timmar när de är uppladdade, så det går utmärkt att ta med dem ut i hängmattan och lyssna på tidningen där. Du som lånar talböcker på biblioteket kan lyssna på dem i spelaren du fått låna till din taltidning.

Var ringer jag för att få teknisk hjälp?keyboard_arrow_down

Om du behöver teknisk support kan du ringa Taltidningshjälpen på telefonnummer 020 – 311 211.

Jag har inte svenska som modersmål och har svårt att läsa tidningen - har jag rätt till taltidningen?keyboard_arrow_down

Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svårt att läsa på svenska när man har ett annat språk än svenska som modersmål.